mandag 28. september 2009

Tur til Frankrike og Twilightfotball i Sveits









Reisebrev fra Chamonix

Dag en:
Tidlig søndag morgen har jeg pakket og er klar for tur til Frankrike. Jeg skal møte min bror på Gardermoen hvor vi skal reise videre sammen.
Etter en lang reise med tre fly og 10 mil i minibuss, ankommer vi hotellet i Chamonix sent søndag kveld. Her blir vi tatt godt i mot av Sony-teamet, som registrerer oss og leverer ut varme klær som skal brukes under turen til Zermatt og Twilightfotball.
Kampen som egentlig skulle gå oppe i alpene i Chamonix er flyttet til Zermatt i Sveits.

Dag to:
Denne dagen er det tur til Mer de Glace. En isbre som ligger nesten 2000 moh. Vi tar tog opp i tåka som heldigvis letter etter ei stund. Mektige fjell og en stor isbre møter oss oppe i høyden. Turen går først innom ei grotte med utstilling av de flotteste krystaller. Videre kan vi gå en sti som snor seg ned mot breen. Her er det gravd ut en grotte inne i isbreen med is-skulpturer og flott lyssetting. En spennende opplevelse å vandre rundt inni der. For å komme opp blir det litt vandring i trapper som er bygget fast i fjellsiden opp mot en fjellheis. Denne tar vi videre opp til platået hvor toget står og venter på å frakte oss ned igjen.

Fjellheis:
Dette har gitt mersmak, og etter lunch tar vi fatt på turen opp mot Aiguille du Midi som ligger 3842 moh. Turen går med gondolheiser opp det bratte fjellet.
Det viser seg at toppen er innhyllet i skyer, slik at turen stopper oppe ved det første platået. Men her er det en flott utsikt og vi får beskuet Chamonix fra store høyder. Noen tøffinger med hangglidere har også tatt turen opp, og kaster seg utfor kanten for å sveve over byen.
Vel nede bestemmer vi oss for å forsøke å komme til topps dagen etter om været er bra. Så ettermiddagen blir viet en rusletur rundt i byen. En flott by med tyrolerinspirerte hus, hager som bugner av blomster og ikke minst er her veldig rent og ordentlig.

Velkomstmiddag:
På kvelden er det felles middag for hele reisefølget. Vi blir sittende til bords sammen med folk fra flere nasjoner. Trivelige folk, og praten går lystig. Vi får servert treretters middag. Til forrett er det røyket laks. Kanskje den kommer fra Norge?, sier vi de andre rundt bordet. Til hovedrett serveres det ostefondue og til dessert en søt sjokoladekake. En trivelig kveld hvor vi blir kjent med flere av deltakerne.

Dag tre:
3842 moh
Vi våkner til et strålende vær, og bestemmer oss for turen helt på toppen av Aiguille du Midi. Det er tidlig morgen, og nattekulda henger fortsatt i luften.
Vi tar gondolheisen opp til første platå som sist, og entrer derfra ei ny heis. Denne går bratt opp det loddrette fjellet. Ei stund er det nesten sånn at jeg må lukke øynene.
Vel oppe har vi ei fantastisk utsikt, og med morgenlys er det unike muligheter for fotografering. Noen trappetrinn er det å bestige før vi får den beste utsikten. Det merkes at vi er på 3842 moh. Lufta er tynnere her oppe, noe som gjør at vi må stoppe flere ganger underveis i trappa for å puste.
Man blir nesten satt ut av den mektige naturen og utsikten. Fantastiske fjell er å se så langt øyet rekker. Minnebrikken fylles med flotte motiver og fine minner.
Etter å ha grudd meg litt for turen ned (litt høydeskrekk), så er jeg overrasket over hvor greit det går. Er høydeskrekken i ferd med å forsvinne??

Kamera:
På hotellet er det utdeling av Sonys nye kameraer med den nyeste teknologien. En Exmorsensor (twilight funksjon) som gjør at man kan ta bedre bilder i dårlig lys. Det er også mulighet for en enkel opplæring i bruk av kameraene for de som trenger det. Kameraene skal brukes til å ta bilder under Twilightfotballkampen. Jeg har på forhånd fått tilsendt et videokamera med den nye funksjonen. Men både speilrefleks kamera og et lite kompakt kamera skal prøves ut.

Zermatt:
Så går turen til Zermatt i Sveits. 2 ½ t kjøretur med buss fra Camonix. En fin tur hvor vi får se alt fra høye fjell, dype daler med milevis med frukttrær og drueplanter. Når vi nærmer oss Zermatt ligger bebyggelsen opp i fjellsidene. Her beiter kyr og sauer, og med digre bjeller dinglende rundt halsen er de litt av et syn. Vi kjører på smale veier og snor oss oppover i høyden, og imponeres av sjåføren som henger med armen ut av vinduet for å gi tegn til andre trafikkanter.
Inne i Zermatt er det ikke lov å bruke bensindrevne biler, så her går vi over i taxier som går på batteri. Vi blir kjørt opp til fjellheisen, og turen opp i høyden er i gang igjen. Denne gangen er det tre heiser for å nå toppen.
Her er det både journalister og tv-team med som skal filme og ta bilder av oss mens vi bruker kameraene.

Twilightfotball:
Vi er oppe i 2939 moh. Sola er på tur ned bak Matterhorn som rager 4478 moh. Vi står på en isbre hvor det er gjort klar en fotballbane. Her skal det spilles i tussmørke mens ca 50 mennesker filmer og fotograferer.
To lag er klar. De er plukket ut gjennom en Playstation konkurranse. Og mens dagen er på hell og mørket senker seg, spiller ivrige gutter sin mest spesielle kamp. Med kamp i hard snø blir det både skrubb og sår. Det vinnende laget går videre til en finale som skal spilles i Sør-Afrika.
Kampen blir behørig dokumentert i både bilder og film.
Kampen er over og vi er på tur ned fra fjellet. Nå er det mørkt, helt vindstille og vi sitter i en åpen skiheis. Til venstre ser vi så vidt Matterhorn som speiler seg i et lite vann nedenfor breen. Lengre ned ser vi lysene fra byen som skinner som små julelys, og det er en stemning som er til å ta og føle på. Vi sitter sammen med et par fra Australia som er like fasinert som oss.

Festmiddag:
Vel nede i Zermatt får vi en liten spasertur til en restaurant hvor vi får servert middag. Treretters også denne gangen. Det blir litt hektisk når buss-sjåføren meddeler at vi må kjøre for at han skal holde seg innenfor sin kjøretid.
Mettet på mat og opplevelser blir det en stille tur tilbake til hotellet hvor flere benytter sjansen til å sove litt.

Dag 4:
Tur og opplevelser er over og vi er klar for å ”vende nesen” hjemover. Men først må vi ta farvel og takke Sony-teamet for en fantastisk tur. Vi har fått oppleve masse og ikke minst fått nye venner fra andre land rundt om i verden. Noen vil vi huske når vi ser på bilder fra turen og noen har vi lovet å holde kontakten med framover.
Så er det bare å stige om bord i bussen som skal ta oss med til flyplassen. Og med kamera og hodet fullt med minner sier vi farvel til Frankrike og Chamonix. Kanskje kommer vi igjen en gang.

fredag 25. september 2009


Nystartet blogger

Da var jeg i gang med å forsøke meg på å lage min egen blogg. Spennende!
Om jeg kommer til å bli en aktiv blogger vil tiden vise.